email Laita viestiä

Ota yhteyttä ja mietitään yhdessä, miten voisimme parantaa talousasioitasi.

Työntekijän sitouttaminen lahja vai ansiotuloa?

8.9.2018 | Talouspaja


KHO on antanut 27.4.2018 ratkaisun, jossa osakkeenomistajien yhtiön työntekijälle antamat osakkeet katsottiin lahjan sijasta ansiotuloksi ja rinnastettiin yhtiön työntekijälleen tekemään osakeantiin. Osakkeet katsottiin saadun työsuhteeseen perustuvana palkkiona. Lahja katsottiin siten työntekijälle ansiotuloksi eikä lahjaksi, johon olisi voitu soveltaa lahjaveron huojennussääntöjä.

Asiasta oli aikaisemmin haettu ennakkoratkaisua Verohallinnolta, jossa oli esitetty, että yhtiö tekee työntekijälle osakeannin alihintaan käyttäen noin 57 % hintaa osakkeen käyvästä arvosta. Ennakkoratkaisussa oli esitetty, että tilanteeseen voitaisiin soveltaa perintö- ja lahjaverolain ns. huojennussääntöjä, joiden mukaan lahjavero huojennettaisiin kokonaan ja työntekijälle ei muodostuisi lahjaveroa maksettavaksi. KHO on aikaisemmin antanut juuri tähän kyseiseen tapaukseen liittyen päätöksen KHO 2014:5. Päätöksen mukaan kyseessä oli työsuhteeseen perustuva ansiotulo ei lahja.

Päätös ei ole miellyttänyt hakijaa, vaan tässä tapauksessa hakija on päätynyt suunnatun osakeannin sijasta muuttamaan suunnitelmiaan ja ”kiertämään” KHO:n antamaa päätöstä siten, että yhtiön tekemän osakeannin sijasta omistajat antavat suoraan lahjana omistamiaan osakkeita työntekijälle. Näin hakija on päätynyt uudelleen KHO:n pöydälle. Asian todellinen luonne ei ole muuttunut vaikka ns. temppu vaihdettiin.

Suunniteltaessa sukupolvenvaihdoksia tai työntekijöiden sitouttamisia, on syytä tarkoin harkita, miten asioissa etenee ja minkälaisella suunnitelmalla, jotta ei tule yllätyksellisiä veroseuraamuksia. Hyvin suunniteltu on, puoliksi tehty. Vanha sanonta pätee näissäkin asioissa.

Kauttamme saat hyvin suunnitellut ja toteutetut sukupolvenvaihdokset, sitouttamisjärjestelyt ja yrityskaupat. Mikäli jotain tämäntyyppistä on suunnitteilla, kannattaa lähteä ajoissa liikkeelle ja miettiä yhdessä asiantuntijan kanssa toimenpiteet ja niiden oikea järjestys. Ole rohkeasti yhteydessä, me jeesaamme!

Viimeisimmät kirjoitukset

Kirjanpitäjäksi Talouspajalle Oulu tai Raahe

17.9.2019

Haemme Talouspajan kasvavaan joukkoon aktiivista, oma-aloitteista ja positiivista taloushallinnon ammattilaista Oulun...

Jatka lukemista

Palkanlaskijaksi Talouspajalle

17.7.2019

Haemme Talouspajan kasvavaan joukkoon aktiivista, oma-aloitteista ja positiivista palkanlaskennan ammattilaista. Pääset mukaan...

Jatka lukemista

Työntekijän sitouttaminen lahja vai ansiotuloa?

8.9.2018

KHO on antanut 27.4.2018 ratkaisun, jossa osakkeenomistajien yhtiön työntekijälle antamat osakkeet katsottiin lahjan sijasta...

Jatka lukemista

Sisu Business Event -verkostoitumisristeily 13.-14.9.2018

21.8.2018

Sisu Business Event on vuoden 2018 tehokkain verkostoitumistapahtuma! Tapahtumassa tehdään bisnestä, luodaan uusia...

Jatka lukemista

Peiteltyä osinkoa napsahti

20.8.2018

Osakeyhtiön omistaja oli ostanut verottomana yhteisöhankintana tavaroita omaan harrastustoimintaansa käyttäen yhtiön...

Jatka lukemista

Varaa maksuton neuvonta

Jos päätät asioida meidän kanssamme, tiedät mitä saat. Otetaan yhdessä sika säkistä pöydälle maksuttomassa neuvontatapaamisessa.

Yhteystiedot

040 714 0980

Tullivahdinkatu 1C1, 90120 Oulu

Talouspaja Oy2883355-7Oulu

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteydenottopyyntö, niin palaamme asiaan mahdollisimman pian.

Sulje

Laita meille viestiä, niin palaamme asiaan mahdollisimman pian.